Αράχνη: Πόσο συχνός είναι ο θάνατος από το τσίμπημά της - Τα συμπτώματα Ημερομηνία:
9/8/2024, 14:44 - Εμφανίσεις: 117
Καθώς είναι σε εξέλιξη η ιατροδικαστική έρευνα για τα ακριβή αίτια του θανάτου του 48χρονου που τον τσίμπησε αράχνη και κατέληξε, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Ντόρα Ψαλτοπούλου, παρουσιάζεται καθησυχαστική.
«Ο θάνατος από αράχνη είναι κάτι πάρα πολύ σπάνιο» λέει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Ντόρα Ψαλτοπούλου Για το τραγικό συμβάν στον Πύργο, η κ.
Ψαλτοπούλου δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι «είναι κάτι πάρα πολύ σπάνιο να καταλήξει κάποιος» φέρνοντας ως παράδειγμα τις ΗΠΑ όπου «με 300 εκατομμύρια κατοίκους έχουμε κατά μέσο όρο επτά θανάτους από τσίμπημα αράχνης».
«Γι’ αυτό αναμένουμε την ιατροδικαστική εξέταση, μαζί με τις ιστολογικές και τοξικολογικές, για να δούμε αν το συμβάν όντως σχετίζεται με τσίμπημα αράχνης.
Οι αράχνες συνήθως δεν τσιμπούν επιθετικά αλλά μόνο αν ενοχληθούν» πρόσθεσε.
Επιπλέον, η κ.
Ψαλτοπούλου δήλωσε ότι ένας υγιής ενήλικος δεν έχει αυξημένη πιθανότητα θανάτου, σε αντίθεση με τα παιδιά που είναι ευάλωτα σε τέτοια τσιμπήματα καθώς η συγκέντρωση της τοξίνης στον οργανισμό τους αναλογικά με το βάρος τους είναι μεγαλύτερη.
Επιπλέον οι άνθρωποι πάνω από 60 χρόνων είναι κι αυτοί ευάλωτοι, ειδικά όταν υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα.
Το γιατί κάποιος όπως ο 48χρονος φτάνει να χάνει τη ζωή του, η κ.
Ψαλτοπούλου δήλωσε ότι θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα και του παράγοντα μη έγκαιρης αντιμετώπισης και του παράγοντα της αλλεργίας.
Επικίνδυνα είδη και συμπτώματα Μετά, η κ.
Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε στα επικίνδυνα είδη αράχνης, τα οποία είναι λίγα ανάμεσα σε χιλιάδες ανά τον κόσμο.
«Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο επικίνδυνα είδη, η λεγόμενη ‘μαύρη χήρα’ και η καφέ αράχνη ερημίτης, τα τσιμπήματα των οποίων είναι πολύ σπάνια.
Τα τσιμπήματα θα μπορούσε να συμβούν της μεν πρώτης σε εξωτερικούς χώρους, ενώ της δεύτερης σε εσωτερικούς, όπως υπόγεια, μη καθαρισμένους χώρους ή εγκαταλελειμμένα κτίρια» εξήγησε.
Και πρόσθεσε: «Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από τη συγκέντρωση και την ποσότητα της τοξίνης που θα λάβουμε από το τσίμπημα....